Klimaat­campagne

 

WAAROM EEN WEDSTRIJD EN EEN klimaatcampagne?

Posters for the Planet is een ontwerpwedstrijd waaraan iedereen kan deelnemen en vormt de basis van een mediacampagne over het klimaat. Die campagne is nodig omdat 80 procent van de Nederlanders zich weliswaar zorgen maakt over stijgende temperaturen en afnemende biodiversiteit, maar het lastig vindt hoe ze die zorg kunnen omzetten in een zinvolle bijdrage aan een  beter milieu.  Posters for the Planet – a competition for a better world wil het verschil maken tussen goede voornemens en daadwerkelijke verandering. Daar is een krachtige poster voor nodig die jij – ontwerper, kunstenaar, creatief persoon – straks instuurt. Een poster kan namelijk iets waar woorden en opinies niet in slagen: de complexiteit van oorzaak en gevolg samenballen in één sterk ontwerp. Een poster met een sterke call to action die straks in het hele land is te zien in een reizende expositie langs musea en in een mediacampagne op straat en op onverwachte plekken in de samenleving.

 

EEN POSTER DIE MENSEN AANSPREEKT

Volgens gezaghebbende gedragswetenschappers en milieudeskundigen is de mens niet alleen het probleem van de klimaatcrisis, de mens is ook de oplossing. Maar ondanks de breed gedragen bezorgdheid over het klimaat, voelt de Nederlander zich nu nog lang niet altijd onderdeel van die oplossing. Wetenschappers noemen dat verschil tussen willen en doen the belief-behaviour gap. Met deze wedstrijd zoeken we posters die mensen helpen in te zien dat hun bijdrage wél het verschil maakt. Niet naar die ander kijken, maar samen met overheid en ondernemers de sleutel vormen voor het omslagpunt in de klimaatcrisis.

 

WELKE BOODSCHAP BRENG JIJ OVER MET JE POSTER?

In deze posterwedstrijd is elke maker vrij een eigen focus te kiezen in het klimaatvraagstuk: wat moet anders, welke thema’s zijn cruciaal? Wat je ook kiest, het doel moet zijn om mensen mee te nemen naar een nieuwe beweging, waar het bewustzijn over een bijdrage aan een kleinere footprint iets vanzelfsprekends is in het leven van alledag. In je huis, je werk, spullen kopen, je reizen, je eten, mobiliteit, vrije tijd. Welke boodschap wil jij overbrengen met jouw poster? Wij mensen kunnen veel effectiever bijdragen dan we denken. Je kunt ook ervoor kiezen om met je poster politiek, overheid, beroepsgroepen, bedrijven, instellingen en wetenschappers aan te spreken.
Natuurlijk er is over dit thema al veel gezegd en zijn er talloze beelden gepubliceerd. Toch vragen we in deze wedstrijd iedereen na te denken over een ijzersterke poster waarvan niet weg te kijken valt. Doe mee. Ontwerp een poster. Help de wereld.

 

Wil je meer lezen over the belief-behaviour gap?

Lees de publicatie De Klimaatspagaat van Reint Jan Renes